Jedlé rostliny

Když jsem se více začala zajímat o to, co všechno se dá z naší přírody zkonzumovat, přišlo mi divné, jak mohl být u nás někdy hladomor. O Keltech se ví, že na zemědělství příliš nebyli a živili se spíše tím, co les dal. A ten dal a dává i dnes hodně. V obchodech se zdravou výživou se prý dá sehnat káva "žaludovka", která se dřív běžně vyráběla z pražených žaludů. Žaludy a bukvice se dříve používali k pečení chleba. Z bukvic se vyráběl vysoce kvalitní olej. A to nemluvím o rostlinách a různém plevelu. S tím, co dnes vím, to myslím moc nepřeženu, když napíšu, že bychom se mohli venku přímo pást. V podstatě to, co není jedovaté, buď můžeme rovnou trhat a jíst (květy sedmikrásky,  všechny části pampelišky, listy petrklíče, okvětní plátky růží, květy fialek, nadzemní části měsíčku atd.) nebo tepelně upravit a pak pojíst ( kopřivy, bršlici kozí nohu- ta dobře nahradí špenát, nerozvinuté poupata blatouchu..) Nemohu nezmínit oba dva druhy jitrocele, Anděliku lékařskou, Pelyněk, květ Lípy, Bezu a spoustu dalších pokladů, které nám příroda nabízí ve své štědrosti  zadarmo. O antibiotickém rostliném zázraku, jakým je Lichořešnice, plánuji napsat samostatnou kapitolu. Zde jen krátce zmíním, že je lahůdkovou zeleninou a jí se i syrová např. v salátech. Dříve byla oblíbená proti vypadávání a na podporu růstu vlasů. Na její neobyčejné léčivé vlastnosti se dle ing.J. Janči přišlo náhodou.

 Měli bychom být jen trochu opatrní v případě rostlinek, které dobře neznáme, abychom se nepřiotrávili. Určitým vodítkem je nám chuť. Pokud nám něco dělá už při ochutnání malého množství zle, je to hodně pálivé, hořké nebo jinak chuťově nedobré až odporné, raději to rovnou vyplivneme.

Prosím, chovejme se obzvláště k chráněným a vzácným rostlinám ohleduplně. Sbírejme je tak, aby se mohli dále rozmnožovat. Například chráněný Petrklíč neboli Prvosenku jarní, netrháme s kořeny, ale květů nebo lístků si opatrně utrhneme pouze tolik, aby rostlinka dál bez problémů přežila.

Jelikož jsem na netu objevila výborné stránky s tímto tématem, přikládám odkazy, kde se dozvíte mnohem více. Velký dík za propagaci a znovuobjevení  "živé stravy", která u nás byla dříve běžnou potravou patří Pavle Dudkové.

Zde je odkaz na skvělý článek o jedlých rostlinách + recepty z nich. Doporučuji si na jeho konci pustit krátká videa: https://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ .

Dále vkládám odkaz na videonahrávku z Divadla Kampa, kde byla Pavla Dudková hostem J. Duška a hovořili o pojídání rostlin s humorem jim vlastním. Mimo jiné se zde dozvíte, jak správně upražit žaludy:  https://www.youtube.com/watch?v=Ctg28D2zh6A .